Obama

Voorbeeld van een deel van een pitch van Barack Obama, met toelichting op de opbouw en de gebruikte stijlfiguren.

Inleiding

Barack Obama, de voormalige president van de Verenigde Staten, staat bekend om zijn inspirerende manier van spreken. Natuurlijk wordt een flink deel van zijn talent gevormd door zijn stemgebruik, mimiek en uitstraling als persoon. Maar dat ondersteunt met een uitgekiende opbouw van zijn speeches, die vaak dezelfde stijlfiguren gebruiken.

Zo maakt hij meestal eerst persoonlijk contact met de luisteraar en laat daarin ook zichzelf zien.

Obama maakt lange lijnen, dus spreekt over vroeger, over nu en over de toekomst. 

Hij gebruikt vaak opsommingen en drieslagen. En spreekt over grotere waarden en perspectieven in plaats van lastigheden en oplossingen. En doet een appèl op jou als luisteraar.

Hieronder het grootste deel van een van zijn meest recente speeches, waarin hij Joe Biden aanbeveelt – en eigenlijk nog meer de Democrats, zijn partij aanbeveelt en zich afzet tegen huidig president Trump, hoewel hij die niet bij naam noemt. De speech is van april 2020.

In het transcript heb ik cursief (en in het Nederlands) een aantal opvallende zaken gemarkeerd, die laten zien hoe hij zijn speech bouwt.

De speech: Obama endorses Biden

Hi, everybody. Let me start by saying the obvious: These aren’t normal times. As we all manage our way through a pandemic unlike anything we have seen in a century, (lange lijn) Michelle and I hope that you and your families are safe and well.

If you have lost somebody to this virus or if someone in your life is sick, or if you are one of the millions suffering economic hardship, please know that you are in our prayers. Please know that you are not alone because now is the time for all of us to help where we can and to be there for each other as neighbors, as co-workers and as fellow citizens. (drieslag) In fact, over the past weeks, we have seen plenty of examples of the kind of courage, kindness and selflessness that we are going to need to get through one of the most difficult times in our history.

Obama start persoonlijk, noemt Michelle, zijn vrouw, ook. En maakt nu de overstap naar de maatschappij als geheel door het zorgpersoneel te gaan roemen.

Michelle and I have been amazed at the incredible bravery of our medical professionals who are putting their lives on the line to save others; the public servants and health officials battling this disease; the workers taking risks every day to keep our economy running; and everyone who is making their own sacrifice at home with their families, all for the greater good. 

Na de omvangrijke inleiding maakt Obama een dramatisch moment, door te zeggen ‘Maar als er een ding is dat we geleerd hebben’, waarmee hij spanning opbouwt en zichzelf de ruimte geeft om belangrijke waarden te gaan opsommen, die hij verder uitwerkt en straks Joe Biden alvast mee oplaadt. Door deze waarden aan het begin zo omstandig te noemen, stralen ze alvast uit op Biden. Obama gebruikt zo zijn eigen imago om Biden als het ware daarmee te stutten.

But if there is one thing we have learned as a country from moments of great crisis, it is that the spirit of looking out for one another can’t be restricted to our homes or our workplaces or our neighborhoods or our houses of worship. It also has to be reflected in our national government, the kind of leadership that is guided by knowledge and experience, honesty and humility, empathy and grace.

That kind of leadership doesn’t just belong in our state capitals and mayor’s offices; it belongs in the White House, and that is why I am so proud to endorse Joe Biden for president of the United States. (Alvast de eerste verwijzing naar Trump)

Choosing Joe to be my vice president was one of the best decisions I ever made, and he became a close friend, and I believe Joe has all of the qualities we need in a president right now. He is someone who’s own life has taught him how to persevere, how to bounce back when you have been knocked down.

Nu volgt er een Obama-achtige – lees lange – opsomming van waarom Biden een goede kandidaat is. Hij gebruikt een anafoor, een zelfde beginwoord aan alinea’s om de opsomming melodieuzer te maken, zodat hij als luisteraar gemakkelijker te volgen is. Door de herhaling van ‘when Joe …’ en ‘that’ krijgt de speech ritme en dan luistert fijn.

When Joe talks with parents who have lost their jobs, we hear the son of a man who once knew the pain of having to tell his children that he had lost his. When Joe talks about opportunity for our kids, we hear the young father who took the train home each night so he could tuck his children into bed, and we hear the influence of Jill, a lifelong teacher.

When Joe talks to families who have lost a hero, we hear another parent of an American veteran, a kindred spirit, somebody whose faith has endured the hardest loss there is. That is Joe. Through all of his trials, he’s never once forgotten the values or the moral fiber that his parents passed on to him, and that made him who he is.

That is what steels his faith in God and America and in all of us.

That steel made him an incredible partner when I needed one the most. Joe was there as we rebuilt from the Great Recession and rescued the American auto industry. He was the one asking what every policy would do for the middle class and everyone striving to get into the middle class. That is why I asked him to implement the Recovery Act, which saved millions of jobs and got people back on their feet, because Joe gets stuff done. Joe helped me manage H1N1 and prevent the Ebola epidemic from becoming the type of pandemic we are seeing now. He helped me restore America’s standing and leadership in the world on the other threats of our time like nuclear proliferation and climate change.

Joe Biden is niet geheel onomstreden en Obama kan dus niet alleen een lofzang houden. Obama probeert op een handige wijze eerst dus Biden te grondvesten op typische Obama-waarden (eerder in de speech) en nu Biden te verbreden naar allerlei deskundigen die aan hem verbonden zijn en aan de spirit en het afwijkende van Bernie Sanders, de kandidaat die na Biden de meeste stemmen had. Met Sanders doet hij hetzelfde als met zichzelf: de waarden van Sanders – more just, fairer, more equitable society – worden geladen op Biden. Direct daarna verwijst hij naar zijn eigen Yes we can! van 2008.

Joe has the character and the experience to guide us through one of our darkest times and heal us through a long recovery, and I know he will surround himself with good people: experts, scientists, military officials who actually know how to run the government and care about doing a good job running the government and know how to work with our allies and who will always put the American people’s interests above their own.

Now Joe will be a better candidate for having run the gauntlet of primaries and caucuses alongside one of the most impressive Democratic fields ever. Each of our candidates were talented and decent with a track record of accomplishment, smart ideas and serious visions for the future, and that is certainly true of the candidate who made it farther than any other, Bernie Sanders. Bernie is an American original, a man who has devoted his life to giving voice to working people’s hopes, dreams and frustrations. He and I haven’t always agreed on everything, but we have always shared a conviction that we have to make America a fairer, more just, more equitable society.

We both know that nothing is more powerful than millions of voices calling for change, and the ideas he has championed, the energy and enthusiasm he inspired, especially in young people, will be critical in moving America in a direction of progress and hope because for the second time in 12 years we will have the incredible task of rebuilding our economy (zie de lange lijn), and to meet the moment, the Democratic Party will have to be bold. (Weer een aanloop naar kritiek op Trump)

You know, I could not be prouder of the incredible progress that we made together during my presidency, but if I were running today, I wouldn’t run the same race or have the same platform as I did in 2008. The world is different; there’s too much unfinished business for us to just look backwards. We have to look to the future. Bernie understands that, and Joe understands that.

(…)

In de speech geeft Obama nu aan wat hij in elk geval nodig vindt, dat is hier niet opgenomen, want typisch politiek voor de Verenigde Staten. Obama gebruikt deze vergezichten als opmaat voor ongezouten kritiek op het presidentschap van Trump.

Of course, Democrats may not always agree on every detail of the best way to bring about each and every one of these changes, but we do agree that they are needed and that only happens if we win this election, because one thing everybody has learned by now is that the Republicans occupying the White House and running the U.S. Senate are not interested in progress.

In de opsomming die volgt waarom gebruikt hij ‘They’ als anafoor, waarmee hij Trump nog verder wegzet in zijn slechtheid als leider.

They are interested in power. They have shown themselves willing to kick millions off their health insurance and eliminate preexisting condition protections for millions more even in the middle of this public health crisis, even as they are willing to spend a trillion dollars on tax cuts for the wealthy. They have given polluters unlimited power to poison our air and our water and denied the science of climate change just as they denied the science of pandemics. Repeatedly, they have disregarded American principles of rule of law and voting rights and transparency, basic norms that previous administrations observed regardless of party, principles that are the bedrock of our democracy.

En dan het slotstuk. So… Met ‘so’ geeft aan hij te gaan concluderen.  

So … right now … so, de vorm van de laatste drie alinea’s. 

So join us, join Joe. Dus niet: stem op Joe, maar breder, doe mee, het gaat ergens over. Ook hier maakt hij de ‘beweging’ voor vooruitgang (progress) handig groter dan Biden als kandidaat. Daarom natuurlijk probeert hij Biden voortdurend te laden met de spirit van Bernie Sanders – die over gelijkheid gaat – en met die van zichzelf – real change is possible als jij het wilt en met ons meedoet; yes we can zonder het te noemen.

So our country’s future hangs on this election, and it won’t be easy. The other side has a massive war chest; the other side has a propaganda network with little regard for the truth. On the other hand, pandemics have a way of cutting through a lot of noise and spin to remind us of what is real and what is important. This crisis has reminded us that government matters. It has reminded us that good government matters, that facts and science matter, that the rule of law matters, that having leaders who are informed and honest and seek to bring people together rather than drive them apart, those kind of leaders matter. In other words, elections matter.

Right now, we need Americans of goodwill to unite in a great awakening against a politics that too often has been characterized by corruption, carelessness, self-dealing, disinformation, ignorance and just plain meanness, and to change that, we need Americans of all political stripes to get involved in our politics and our public life like never before. For those of us who believe in building a more just, more generous, more democratic America where everybody has a fair shot at opportunity, for those of us who believe in a government that cares about the many and not just the few, for those of us who love this country and are willing to do our part to make sure it lives up to its highest ideals, now is the time to fight for what we believe in.

So join us. Join Joe. Go to JoeBiden.com right now. Make a plan for how you are going to get involved. Keep taking care of yourself and your families and each other. Keep believing in the possibilities of a better world, and I will see you on the campaign trail as soon as I can. Thanks.

In de afsluiting maakt Obama het weer rond, door op het persoonlijke stuk uit het begin terug te grijpen. En houdt hij het zelfs strikt persoonlijk via het allerlaatste woordje ‘thanks’ – alsof je hem een dienst bewijst. Obama is meester in het innemen van een hoge status en tegelijk dichtbij je te blijven.

(deze tekst is overgenomen uit Isaäk Mol, Zeven Skills van moderne medezeggenschap, (Vakmedianet 2020), bijlage 1, pp. 97-103)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *